Intervju med Olof Larsson på Nymans Ur

Mannen bakom Nymans Ur...

Vi har haft turen att lyckas få, inte bara en pratstund, utan även lunch samt en mycket trevlig rundvandring i Sveriges två mest exklusiva klock och smyckesbutiker. Vi har länge planerat en intervju med Olof Larsson, “The King of Watches” enligt Magasinet King. Det var lättare sagt än gjort, det visade sig att Olof Larsson är nordens mest framgångsrika klockhandlare av en anledning, JOBB… stenhårt arbete från morgon till kväll, inklusive helger. Men efter några “ombokningar” så träffades vi till slut. Det blev en upplevelse vi inte hade väntat oss, Olof visade verkligen vilken passion han har för det han gör, han visade oss den ena klockan efter den andra, och tröttnade aldrig på våra frågor, utan förklarade med en ängels tålamod hur en tourbillon fungerade, och varför alla bör ha en…

Här följer en av få intervjuer med Sveriges okrönte klock kung:

Berätta lite om hur och när du blev intresserad av klockor?

Jag föddes på sätt och vis in i klockbranchen eftersom mina föräldrar drev butiker i Västerås. Jag spenderade största delen av min fritid i butikerna och hos urmakarna. Man kanske kan säga att det ligger i blodet.

Vad är ditt första “klockminne”?

Jag satt i källaren på Nymans Ur ,med ett  äldre fickur som jag skruvade isär utan att släppt ut fjädern först, vilket resulterade att det expanderade och jag skar mig i fingrarna.

Vilken var din första klocka?

Jag fick en Atlantic till skolstarten. Efter det blev den en Casio med ett sifferspel i displayen, sjukt cool klocka på den tiden.

Har du den kvar?

Nej, tyvärr kan jag inte hitta den…

När och var började du jobba med klockor?

Jag började redan i 7 års åldern med att hjälpa till med att tömma papperskorgar och springa ärenden mellan Nymans Ur och Klockmäster butiken.

Jag har hört att du jobbat både i Schweiz och i Australien, berätta…

1985 var en Rolex säljare hemma på middag hos mina föräldrar, och jag tog modet till mig och frågade om han möjligtvis kunde ordna ett jobb åt mig utomlands. Jag hörde inget från honom tills det en dag rasslade ut ett fax, som talade om att jag fått ett 6 månaders jobb utomlands. Så den 11 januari 1988 , började jag mitt första utlandsjobb på Mazzucchellis i Perth, Australien. Där kom jag att jobba på tre av deras butiker varav den största sålde Rolex. Det var mycket lärorikt och nyttigt att få utveckla mina kunskaper i engelska och dessutom i ett nytt land. En rolig detalj var att det var okey att jobba i shorts om man hade långa strumpor med kavaj, skjorta och slips.

Hur kom det sig att du har 2 butiker i Stockholm?

Jag sommarjobbade för Otto Kron, och min pappa Göran Larsson har jobbat för Oscar Kron på 1960 talet, när han ville gå i pension, önskade han att vi skulle driva butiken vidare. Därefter så fick vi äran som enda icke auktoriserade Rolex butik i hela världen att börja sälja Tudor på Krons. Vi gjorde stor succé och blev kort därpå erbjudna en nedgången Rolex butik på Biblioteksgatan, som varit misskött under flera år. Vi döpte om efter våran butik i Västerås och Nymans Ur 1851 såg dagens ljus.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få jobba med sin passion och träffa så många roliga och trevliga människor hela tiden.

Tittar du vad andra bär för klockor när du går ut?

Alltid. Det är en yrkesskada.

Läs nästa del av intervjun här